Σχετικά με το Τμήμα
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ
Ο ψυχιατρικός τομέας του ΕΑΝΠ Μεταξά είναι ο μοναδικός θεσμοθετημένος εν λειτουργία Ψυχιατρικός τομέας στην Α΄ Περιφέρεια Πειραιά στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Παρέχει Ψυχιατρικές – Ψυχολογικές Υπηρεσίες συνυφασμένες με τον ειδικό χαρακτήρα του Νοσοκομείου Μεταξά και αντίστοιχες υπηρεσίες για όλο το φάσμα της Ψυχιατρικής ειδικότητας.
Περιλαμβάνει τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΕΙ) που πραγματοποιούνται στο Κοινοτικό Κέντρο Καστέλας (ΚΚΚ) από το επιστημονικό προσωπικό του τομέα.
Διασυνδετική-συμβουλευτική ψυχιατρική
Η διασυνδετική-συμβουλευτική ψυχιατρική αφορά όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο “ΜΕΤΑΞΑ” και για τους οποίους οι θεράποντες ιατροί των κλινικών θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία των ειδικών ψυχικής υγείας (ψυχιάτρων-ψυχολόγων).
Η Διασυνδετική Ψυχιατρική (γνωστή και ως Ψυχιατρική Συμβουλευτική, ή Συμβουλευτική-Διασυνδετική Ψυχιατρική), είναι ο κλάδος της ψυχιατρικής που ασχολείται με την διασύνδεση της Iατρικής με την Ψυχιατρική.
Ο ρόλος του Συμβουλευτικού-Διασυνδετικού Ψυχιάτρου, είναι να συμβάλλει ενεργά στη διαγνωστική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στις κλινικές διαφόρων ειδικοτήτων του Γενικού Νοσοκομείου (π.χ. παθολογική, χειρουργική κ.ά.), κατόπιν αιτήματος των ιατρών του εκάστοτε τμήματος.
Η Διασυνδετική Ψυχιατρική παρέχει υπηρεσίες, τόσο σε νοσηλευόμενους, όσο και σε εξωτερικούς ασθενείς, καθώς και σε εκείνους που προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Η κλήτευση του διασυνδετικού ψυχιάτρου, γίνεται όταν η ιατρική ομάδα έχει ερωτηματικά για την ψυχική υγεία ενός ασθενούς, ή όταν η ψυχική υγεία ενός ασθενούς επηρεάζει τη φροντίδα και τη θεραπεία του.
Βασικές αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν:
- Υποστήριξη ψυχικά ασθενών, που έχουν εισαχθεί για την αντιμετώπιση σωματικών παθήσεων.
- Παροχή βοήθειας στην αξιολόγηση της ικανότητας ενός ασθενούς, να συναινέσει σε μια θεραπευτική αγωγή.
- Εξέταση ασθενών που αναφέρουν σωματικά συμπτώματα, ως αποτέλεσμα ψυχικής διαταραχής, ή ασθενών με <Ιατρικώς-ανεξήγητα> σωματικά προβλήματα.
- Εξέταση και υποστήριξη ασθενών που δεν έχουν κάποια ψυχιατρική πάθηση, αλλά βιώνουν δυσφορία εξαιτίας των ιατρικών προβλημάτων τους.
- Εξέταση και υποστήριξη ασθενών που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν ή να αυτοτραυματιστούν.
Υποστηρικτική Ψυχοθεραπεία – Συμβουλευτική
Η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία είναι μορφή ψυχολογικής υποστήριξης η οποία παρέχεται σε ένα άτομο, ζευγάρι , οικογένεια ή ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται σε καταστάσεις κρίσης ή έντονων μεταβολών, μεταβάσεων και προκλήσεων στη ζωή τους.
Τέτοιες καταστάσεις είναι η απώλεια αγαπημένου προσώπου, η διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας, μια σοβαρή οικογενειακή σύγκρουση, η διαχείριση της νόσου κλπ. Ο στόχος είναι να υποστηρίξει το άτομο:
- να εκφράσει τον τρόπο με τον οποίο βιώνει την κατάσταση,
- να νιώσει ασφάλεια και
- να λάβει εξατομικευμένη καθοδήγηση, με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική του υγεία.
Επίσης βοηθάει το άτομο να συνθέσει τις απειλές και τις προκλήσεις που εμφανίζονται τώρα στη ζωή του ως ευκαιρία για ανάπτυξη και ωριμότητα.
Η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία έχει βραχεία διάρκεια. Μπορεί να αποτελέσει το προοίμιο για μια περαιτέρω συστηματική και σε βάθος ατομική ψυχοθεραπεία.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΚΑΣΤΈΛΑΣ Ψ/Χ ΤΟΜΈΑ
Το Κ.Κ.Κ είναι ένα νεοκλασικό κτίριο με υψηλή αισθητική. Ξεκίνησε την λειτουργία του το 2003 επεκτείνοντας τη δράση του Ψυχιατρικού Τομέα του νοσοκομείου Μεταξά. Καλύπτει ψυχιατρικές- ψυχολογικές υπηρεσίες συνυφασμένες με τον ογκολογικό χαρακτήρα του νοσοκομείου. Επιπλέον όμως είναι ανοιχτό στην κοινότητα παρέχοντας υπηρεσίες για όλο το φάσμα της Ψυχιατρικής ειδικότητας και Ψυχολογίας.
Το Κοινοτικό Κέντρο Καστέλας έχει άμεση σύνδεση-συνεργασία με τους δήμους- κοινωνικές υπηρεσίες-συλλόγους εθελοντών. Αποτελεί πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών ψυχολογίας και έχει συνεργασία, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης και εποπτείας, με δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια.
ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
- Τακτικά εξωτερικά ιατρεία
- Ψυχοφαρμακευτική θεραπεία
- Ατομική ψυχοθεραπεία (Γνωσιακή – Συμπεριφορική, CBT)
- Θεραπεία ζεύγους – οικογένειας
- Χορήγηση τεστ Νοημοσύνης ( IQ )
- Ομαδική Ψυχοθεραπεία (ομάδες ασθενών με ογκολογικό πρόβλημα-ομάδες συναισθηματικής αποφόρτισης).